SMART Business 1/2023 | Page 73

Firmy zmuszone są do ograniczania kosztów i poszukiwania bardziej efektywnych metod produkcji , dystrybucji i sprzedaży produktów . Ma to związek z rosnącymi kosztami energii i gazu , problemami z globalnymi łańcuchami dostaw towarów ( m . in . z Chin ), wysokimi kosztami zatrudnienia oraz niepewną sytuacją geopolityczną w Europie Wschodniej . Pandemia COVID-19 i jej skutki , wysoki poziom inflacji , stopy procentowe i wojna na Ukrainie są obecnie czynnikami ryzyka dla prowadzenia biznesu w Polsce . Ograniczenie działalności gospodarczej oraz zerwanie łańcucha dostaw dla wielu przedsiębiorstw oznaczało mniejszą skalę funkcjonowania , problemy z płynnością finansową , a często bankructwo . Kolejnym źródłem problemów wielu organizacji z branż TSL , HORECA , transportowej , motoryzacyjnej czy odzieżowej była wojna na Ukrainie . Z tego powodu polskie firmy zmuszone były do zmiany strategicznego kierunku rozwoju oraz poszukiwania innych rynków zbytu . Jak sobie poradziły ?
Konserwy od kuriera
Ostatnie cztery lata były trudnym okresem dla całej branży HORECA . W tym czasie z powodu ograniczeń w działalności narzuconych przez rząd i utraty płynności wiele restauracji oraz hoteli zostało zamkniętych . Po pandemii spora liczba przedsiębiorstw nie była w stanie normalnie funkcjonować . Jednak niektórzy menedżerowie , aby ratować swoje biznesy , poszukiwali nowych obszarów działania . Grzegorz Kłos , który przez wiele lat prowadził
smart-magazine . pl
73