MOJA FIRMA
Wyk . 3 . Bariery wobec korzystania z usług gastronomicznych wśród niekorzystających z usług lokali gastronomicznych , źródło : „ Rynek gastronomiczny w Polsce – raport 2023 ”.
aspekty takie jak pogląd , wedle którego gotowanie w domu jest zdrowsze , obawy o jakość oferowanych składników w potrawach w restauracji , brak czasu na chodzenie do lokali czy niepewność o warunki sanitarne panujące w danej gastronomii . Ale niewątpliwym zwycięzcą tego rankingu jest jednak fakt , że jadanie na mieście jest uznawane za zbyt drogie ( wykres 3 ).
Tylko 40 % firm z sektora MŚP zawsze upomina się u kontrahenta o zapłatę , gdy minął termin płatności wskazany na fakturze .
Faktury , które mrożą
Jak więc radzić sobie z sytuacją ? Zacznijmy od podstaw . Niezapłacone faktury zamrażają znaczne kwoty w budżetach małych i średnich firm . Z badania „ Skaner MŚP ” przeprowadzonego dla BIG InfoMonitor wynika , że aż 60 % przedsiębiorców jest zdania , że opóźnienia płatności zaburzają ich płynność finansową . Zamrożone pieniądze nie pracują na firmę , utrudniają inwestowanie i podwyższają koszty działalności .
Paradoksalnie jesteśmy w Polsce bardzo tolerancyjni względem nierzetelnych kontrahentów . Z badania firmy Kaczmarski Inkasso płyną ciekawe wnioski – tylko 40 % firm z sektora MŚP zawsze upomina się u kontrahenta o zapłatę , gdy minął termin płatności wskazany na fakturze . Trudno zaakceptować to nastawienie , szczególnie znając charakterystykę żywotności małych firm w Polsce – z wierzyciela bardzo łatwo i niedostrzegalnie można stać się dłużnikiem .
70 # 2 czerwiec 2024